Při sekání dochází k oddělování materiálu v podobě třísek nebo je sekaný materiál oddělen na dvě požadované části.
Sekáč se skládá z:
břitu,
těla,
hlavy.
Úhel břitu sekáče volíme podle druhu a tvrdosti sekaného materiálu:
měkký materiál = 30°,
střední materiál = 60°,
tvrdý materiál = 80°.
Plochý
Má široký a rovný břit. Slouží k odebírání třísky, k dělení a k začišťování odlitků.
Křížový
Slouží k vysekávání úzkých drážek.
S obloukovým ostřím
Slouží k oddělování plechových dílů s křivkovým obrysem.
Dělící
Slouží k protínání spojů mezi dírami.
Na drážky
Slouží k výrobě mazacích drážek.
Přesekávání
sekáč je kolmo, materiál je na podložce (ocelová deska)
Odsekávání (podle čelistí ve svěráku)
sekáč je šikmo ("klouže" po ostří), materiál je upnut (ve svěráku)
Dosekávání
při dosekávání na kalené ploše nesmí sekáč narážet na podložku
odsekávaný materiál musí být ulomen mimo
špatná volba sekáče
malé přídavky na začištění
nenavazující seky
špatné vedení sekáče
nutnost používání brýlí nebo štítů
upravené hlavy sekáčů (bez otřepů)
pozor na odletující materiál s ohledem na ostatní pracovníky
dobře naklínovaná kladiva
PL 1 - xx
Definujte pojem sekání.
Načrtněte sekáč a popište jeho hlavní části.
Podle čeho volíme úhel břitu sekáče?
Jaké znáte druhy sekáčů?
Jaké znáte způsoby sekání?
Jaké mohou nastat chyby při sekání?
Jaké zásady patří do BOZP při sekání?